Xerte: open source elearning ontwikkeltool. Makkelijker wordt het niet.

Eind 2013 zocht ik voor een ontwikkeltraject blended learning naar een simpele edoch briljante tool om elearning te maken. We neigden naar het gebruik van silverpoint in N@tschool, maar ik vond de mogelijkheden toch wat te beperkt. In de zoektocht kwam ik Xerte tegen. Ondanks mijn jarenlange ervaring in het maken van elarning met allerlei professionele tools, val ik toch nog steeds van de ene verbazing in de andere... In de positieve zin van het woord.

Xerte is een op templates gebaseerde open source ontwikkeltool. Je kunt snel en simpel e-learning materialen maken met behulp van browser-gebaseerde tools, zonder programmeren. Het komt er op neer dat je een nieuw scherm maakt, een type scherm selecteert en het formulier invult. Mocht je dit te simpel vinden, dan zijn er meer dan voldoende mogelijkheden je helemaal uit te leven. Het ontwerpen is nu de lastigste klus geworden, niet het bouwen.
Het programma bestond al langer, maar is sinds eind 2013 weer helemaal hip. Zo is de output HTML5 geworden in plaats van Flash.

Xerte wordt gemaakt door de universiteit van Notthingham en kan op je eigen server geïnstalleerd worden. Je kunt het ook hosten bij www.12change.eu, daar heeft ons ontwikkelconsortium voor gekozen. Bij deze club kun je een gratis speelaccount aanvragen om eens wat te proberen.
Behalve de online tool is er ook een geavanceerde versie die je op jouw device kunt installeren. Tot nu toe heb ik daar geen ervaring mee, de online omgeving is tot nu toe meer dan voldoende gebleken.
Heet van de naald: binnenkort kun je via Surf Single Sign On gebruik maken van Xerte!

Op de site van de community is alle informatie te vinden over Xerte. In Belgie wordt de tool breed gebruikt, het is dè ontwikkeltool van Toll-net geworden.

Via deze link kun je alle standaardpagina's van Xerte (uiteraard in Xerte zelf) bekijken.

Mijn eerste probeersel vind je hier. Ik heb geprobeerd een combinatie te maken met de videolessen die op het Deltion College al langer gemaakt worden.

Zelf e-Learning maken? Makkelijker wordt het niet!


Reacties